Krypgrund kan vara en riskfaktor på äldre fastigheter

Vore bra om jag hittar ett nytt hus i Borås till rimligt pris. Idag är bostadsmarknaden het som lava och priserna verkar inte hejda sig. Inflationen sägs inte vara hög men kikar du närmare ser du att priserna inom olika sektorer stegrar till nästan ohållbara nivåer. Kravet på amortering av lån är tillbaka, men mäklarna hittar alltid lösningar för att sälja sina objekt. Det senaste är att de räknar ut månadskostnaden inklusive ett eventuellt ränteavdrag.

Att köpa ett helt nytt hus är bekymmersamt ur en ekonomisk synvinkel. Det ser snarare ut som man får satsa på en äldre kåk med renoveringsbehov. En stor kostnad för äldre hus är reparation av tak och grund. Ett alternativ om du väljer äldre fastigheter är att satsa på isolering av krypgrunden. Krypgrunden är ofta utsatt för fukt vilket riskerar att skada fastigheten. En isolering av krypgrunden möjliggör att du slipper renovera och kan behålla nuvarande konstruktion. Hur isolerar man krypgrunden? Jag skulle satsa på att anlita en firma som arbetar med just krypgrunder och be bolaget räkna på arbetet.

Krypgrund är ovanligt vid nybyggen, det är en äldre variant som var vanlig förr i tiden när man byggde hus.  Hus som har krypgrund men saknar fuktskydd kan som sagt råka ut för fuktproblem. Om dessa inte åtgärdas riskerar det påverka hela konstruktionen och kan resultera i stora kostnader för husägaren.

Tänker måla om sommarstugan nu i höst och upptäckte ett par gamla brädor som ruttnat. Anledningen till skadan är troligtvis att ändträna på fasaden inte behandlats korrekt. Om du missar att måla ändträna börjar de lätt att ruttna, då denna del av brädan är utsatt för fukt och vattenskador. Om du ska måla ändträn på ett hus är det viktigt att först grundmåla innan du lägger på målarfärg. Måla gärna 2-3 gånger för att få ett bra skydd.