Avfallskärl – vikten av källsortering

Numera är det väldigt viktigt att tänka på miljön och klimatet. En viktig del av detta är att verkligen sortera sina sopor så att det som går att återvinnas också blir återvunnet. För att kunna göra en bra sortering och lämna skräpet på rätt ställe är det bra att ha avfallskärl som är anpassade för sopsortering.

Hemma är det kanske inte så svårt att fixa källsorteringen på ett bra sätt, men på arbetsplatser kan det vara knepigare att få alla att sköta detta. Ett enkelt sätt är att helt enkelt ha soptunnor med olika färger på locket. Det finns sådana avfallskärl att köpa från företag som säljer arbetsplatsutrustning. Det går även att få tag på mindre sopkärl med olika färger på locken.

Hemma har nog många kassar eller lådor för sortering av plast, papper, glas etc. Varför inte göra sorteringen roligare och få en snyggare förvaring med snygga plastbackar i olika färger. Lätt att flytta, lätt att transportera och snyggare i förrådet/skräpkammaren eller var man nu har sorteringen. Själv har jag plastbackar i olika storlekar eftersom pappersförpackningar och tidningar tar så mycket mer plats hemma hos mig. Glas och plastförpackningar blir det inte lika många så där räcker det med mindre backar.

Där jag bor sorteras brännbart avfall och komposteringsbart avfall i plastpåsar i olika färger så där behövs inte speciella avfallskärl för de olika sorterna. Dessa slängs i samma soptunna och sorteras sen automatiskt på kommunens miljöcentral. Övrigt återvinningsbart avfall får man sortera själv och lämna på återvinningsstationer eller på en större återvinningscentral.

Företag använder också olikfärgade påsar för vanligt avfall, övrigt får man sortera själv och det är nog här det blir svårare för företagen. Företag får heller inte lämna återvinningen på de större centralerna helt fritt utan det kostar pengar varje gång de måste lämna större saker. Ett sätt att få en bättre källsortering med återvinning är nog att låta även företag lämna sitt skräp gratis.