Ska du dränera husgrund? Se hit!

I våras köpte jag och min sambo vårat drömhus och vi var otroligt redo för att nu ha vårt alldeles eget, trodde vi. Hela vår hus-resa började nämligen med att vi insåg att vi behövde dränera vår husgrund och fick genast lite svett i pannan. Vi kan inte dränera? Vad innebär det ens att dränera husgrund?

Men det fick vi alldeles snart lära oss. Dräneringens allra viktigaste funktion är nämligen att leda bort det grundvatten som finns för att förhindra att det inte stiger för högt och därmed gör att din husgrund drabbas av fukt. Själva dräneringen skyddar med andra ord ditt hus från fuktskador. Vanligtvis kombineras dräneringen av husgrunden med att man samtidigt förser källarväggarna med något som fungerar som en fuktspärr och med andra ord hindrar eventuellt vatten från jorden att sugas in och sätta sig i väggarna.

Allt du behöver veta

När det helt plötsligt finns synlig dukt på källarväggarna eller till och med luktar unket i källaren så kan det vara hög tid att kolla upp dräneringen. Det finns även andra tecken till fukt i källaren så som att putsen börjar släppa från väggarna eller att eventuella tapeter börja släppa eller bubbla sig. Om du dessutom vet att jobbet inte blivit gjort sedan huset byggdes på 60–70-talet så kan det oavsett vara dags att börja fundera på att dränera.

Vi kontaktade GEAB som hjälpte oss att kontrollera grunden och fick besked då om att det var hög tid att sätta dränera husgrund på vår to do-list. GEAB hjälpte oss sedan med både själva dräneringen av husgrunden med otroligt erfarna och kunniga hantverkare. Dessutom så utför dem alla arbeten som totalentreprenörer vilket innebär att vi själva slapp hålla kontakten med olika hantverkare som behövdes längs processen. Så är du osäker så kontakta GEAB så hjälper dem dig med en gratis konsultation för att dränera husgrund!